Coronavirus en ondernemers: 3 regelingen die je nú kan aanvragen

In mijn vorige Xper-blog heb ik 7 financiële regelingen voor ondernemers die getroffen zijn door het coronavirus uitgelegd. De meeste hiervan waren toen nog niet operationeel. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. De regeling die er het meest uitspringt is de tegemoetkoming van €4.000,- voor getroffen sectoren. De aanvraag hiervoor zou eenvoudig en soepel moeten verlopen. In dit Xper-blog geef ik je een update over de regelingen die je nú kan aanvragen.

1. Compensatieregeling: € 4.000,- voor direct getroffen ondernemers
2. Bijzonder uitstel van betaling
3. Tijdelijke ondersteuning levensonderhoud zelfstandig ondernemers (Tozo) (via de gemeente)

Om helemaal op de hoogte te zijn, raad ik je aan om ook mijn blog van 19 maart te lezen. Hier staan ook andere maatregelingen in beschreven die je kunt treffen als je verwacht in betalingsproblemen te komen. Kijk daar dus goed naar!

1. Coronavirus compensatieregeling: € 4.000,- voor direct getroffen ondernemers

Deze regeling (regeling 7 in het vorige Xper-blog), is in handen gelegd van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (de RVO). Er zijn diverse sectoren aangewezen die hiervoor in aanmerking komen. Om dit eenvoudig te regelen, maakt de regeling gebruik van de SBI-code waarmee je bij de KVK ingeschreven staat. Voor de meeste ondernemers was deze code nooit zo belangrijk. Dat is nu dus wél het geval. Op basis van deze code kom je wel of niet in aanmerking voor de tegemoetkoming van €4.000,-.

De eenvoud van de compensatieregeling is een voordeel, maar ook een nadeel. Want sta je als ondernemer onder een SBI code ingeschreven die niet wordt gecompenseerd, dan heb je wellicht onterecht geen recht op deze regeling. Snel inschrijven met een ander nummer werkt niet. Dit nummer moet namelijk al geregistreerd zijn per 15 maart jongstleden. Mocht je van mening zijn dat dit voor jou geld, meld dat dan even als reactie op de blog. Ik geef je geen grote kans, maar ik zal dan in ieder geval de ontwikkelingen hierover volgen.

Zo vraag je het aan:
Zoek je kvk nummer op en kijk hier of je voor de regeling in aanmerking komt. (Let op: op het moment van schrijven is er een storing op de website, hopelijk is dit snel opgelost.) Je kan in ieder geval alvast kijken of jouw onderneming onder een SBI-code geregistreerd staat die voor de regeling in aanmerking komt.

Belangrijk: heb je meerdere SBI-codes, controleer dan iedere code. Het kan zijn dat de ene code op een afwijzing uitkomt, terwijl de ander wél wordt goedgekeurd. Ga er dus niet te snel vanuit dat de regeling voor jou niet geldt. Het is de moeite waard om je nummer te controleren, van mijn klanten komen er al minstens vijf in aanmerking. Die kan ik nu dus goed nieuws brengen. Check daarom snel of er voor jou ook goed nieuws is!

2. Bijzonder uitstel van betaling

Deze regeling (regeling 4 in het vorige Xper-blog) is nu ook operationeel en geldt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW/omzetbelasting en de loonheffingen. Let wel op: je kan pas uitstel aanvragen nádat je de aanslag hebt ontvangen. Vermeld bij je aanvraag dat je door de uitbraak van het coronavirus in de financiële problemen bent gekomen. Je krijgt dan standaard drie maanden uitstel. Mocht je hierna nog meer uitstel nodig hebben, dan heb je tegen die tijd hoogstwaarschijnlijk een deskundige verklaring nodig van een externe partij (zoals AdminXper) die dit dan ook onderbouwt.

Heb je een BV, houd dan rekening met de ‘melding betalingsonmacht’. Als je dit niet doet, kan je als bestuurder eventueel aansprakelijk gesteld worden. Met als gevolg dat de schulden van de BV ook privé kunnen worden aangesproken.

Zo vraag je het aan:
Het uitstel van betaling verstuur je naar één centraal adres in Heerlen. Klik op deze link voor meer informatie over het indienen van je verzoek. Vergeet niet de aanslag waarvoor je uitstel aanvraagt in de bijlage mee te sturen. Heb je na drie maanden een verklaring nodig van een externe partij? Neem dan contact met ons of je eigen belastingadviseur/accountant op.

3. Tijdelijke ondersteuning levensonderhoud zelfstandig ondernemers (Tozo)

Er is een tijdelijke bijstandsregeling voor ondernemers, (regeling 6 in het vorige Xper-blog) die je inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Deze regeling is nu operationeel en kun je vinden op de website van de gemeente waar je woont. Dit wordt nu ook de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) genoemd. Dit bestaat uit de volgende onderdelen:

– Een tijdelijke inkomensondersteuning – voor maximaal 3 maanden – die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum
– Een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen van max € 10.517.

Coronavirus en ondernemers: 7 financiële regelingen uitgelegd

Zo vraag je het aan:
Woon je in Leiden of Leiderdorp? Gebruik dan deze link. Voor de aanvraag heb je het aanvraagformulier Aanvraag Participatiewet/Bbz 2004 verkort formulier (noodprocedure) nodig. Via deze algemene link vind je meer informatie over deze regeling. Helaas lijkt het erop dat sommige gemeentes hun websites en informatievoorziening nog niet hebben aangepast naar de nieuwe mogelijkheden. Dit kan dus vertraging opleveren.

Conclusie AdminXper

De eerste maatregelen in verband met Coronavirus en ondernemers zijn gelukkig genomen. Met name de compensatieregeling van €4.000,- springt eruit door zijn eenvoud. Wat opvalt is dat de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) voor tegemoetkoming in de loonkosten nog niet operationeel is. (Zie ook mijn eerder Xper blog hierover). Dit kost blijkbaar nog meer tijd.

Daarnaast kun je mogelijk ook een ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) aanvragen. Probeer daarbij altijd in eerste instantie in aanmerking te komen voor de tijdelijke inkomensondersteuning. Die hoef je immers – mits als je aan alle criteria voldoet – niet terug te betalen. Dit is natuurlijk veel gunstiger dan de lening met een maximum van € 10.517 die je in principe wel terug moet betalen.

Tot slot heb ik de eigen bijdrage kinderopvang die ouders terugkrijgen (zie deze link) niet meegenomen in dit Xper-blog, aangezien het geen ondernemersregeling is. Dit neemt niet weg dat dit voor ondernemers met kinderen juist financiële ruimte kan scheppen. Doe er je voordeel mee!

Vragen en reacties

Op de eerdere Corona Xper-blog heb ik goede en interessante reacties gehad. Samen zorgen die ervoor dat dit echt een levend document wordt, waar jij én jouw collega ondernemers voordeel van hebben. Reageer daarom weer onderaan deze blog met eventuele vragen en commentaar. Ik kom daar wederom snel op terug.

Mocht je via-via op deze blog gekomen zijn en wil je altijd op de hoogte blijven van toekomstige blogs? Meld je dan aan voor de AdminXper nieuwsbrief. Je krijgt dan direct ons gratis e-book: Hoe vermijdt u de vijf meest voorkomende financiële en fiscale valkuilen? Daarnaast kun je hier altijd gratis kennismaken. Ik wens je in ieder geval veel succes met je onderneming in deze uitdagende tijd.

Voor de volledigheid – Buiten beschouwing gelaten:
Ik heb voor mijn doelgroep (ondernemers tot tien man personeel) en de leesbaarheid van dit en het vorige artikel een onderscheid gemaakt in de meest voorkomende regelingen. Daardoor heb ik niet alle regelingen beschreven. Kijk dus ook even zelf of er in jouw specifieke geval nog andere mogelijkheden zijn. Hieronder vind je de regelingen die ik buiten beschouwing heb gelaten:
– Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK) (Met name voor het MKB en grote ondernemers en minder voor het kleinbedrijf)
– Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten: BMKB-C
– Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)
– Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV)
– Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector
– Eventueel uitstel mogelijkheden betalingsverplichtingen banken

Disclaimer: Hoewel bij de samenstelling van deze blog de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard over onvolledigheden of onjuistheden. Deze blog heeft een informatief karakter en aan de hand van de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Voor toepassing in individuele gevallen raden we je aan contact met ons of je eigen belastingadviseur op te nemen.

Wubbo Staal

Wubbo Staal

Helpt ondernemers met hun financiële en fiscale zaken

11 reacties

 1. Als eventmanager, kom ik in aanmerking voor de compensatie regeling echter is er één van de regels aangepast.
  Niet-horecaondernemingen verklaren ten minste één vestiging met een ander adres te hebben dan het privéadres van de eigenaar/eigenaren. Bij deze ondernemingen mag het privéadres van de eigenaar/eigenaren dus niet gelijk zijn aan het vestigingsadres.

  https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/voorwaarden

  1. Dank Astrid,

   Je hebt volledige gelijk en dank voor je aanvulling. Dus ook al denk je in eerste instantie hieraan te voldoen, let dan ook goed op de vervolgeisen.

   Dank voor deze waardevolle aanvulling!!

   Wubbo

   1. Mocht je overigens van mening zijn dat ten onrechte jou SBI code niet meegenomen is in de lijst dan kun je dit hier aangeven. De RVO zegt dan ook deze codes voor te leggen bij het betreffende Ministerie. Als veel ondernemers dit doen voor jouw SBI code dan geeft dit wellicht nog mogelijlheden.

    https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-ontbrekende-sbi-codes-wssl

    Dit is in een paar minuten gedaan, dus ik zal dit zeker niet nalaten als je echt door de corona crisis getroffen bent!!

    Groeten,

    Wubbo

 2. Als freelance designer ontwerp ik voornamelijk voor horeca ondernemers. Echter nu zij dicht moeten heb ik minder opdrachten. Ik heb dan ook de vraag wat dit dan voor mij betekent? Graag hoor ik van je. Alvast bedankt!

  1. Hoi Connie,

   Dit hangt helemaal van de omstandigheden af. Het beste is gewoon de regelingen van mijn eerste blog en deze tweede blog één voor een langs te gaan om te kijken of dit mogelijkheden bied. De meest concrete is op dit moment de € 4.000 tegemoetkoming, maar aangezien je niet zelf een horeca bedrijf bent zou je hier denk ik niet voor in aanmerking komen. Het is even puzzelen, ik weet het. Maar dan moet je er wel uitkomen. Veel succes hiermee!!

   Groeten,

   Wubbo

 3. Nee, op basis van de SBI-code “85519 – Overig sport- en recreatieonderwijs” van uw hoofdactiviteit kunt u geen aanvraag indienen voor de Tegemoetkoming schade COVID-19.
  Helaas kom ik dus niet in aanmerking voor deze tegemoetkoming.. Er is een petitie gaande om yogascholen ook in aanmerking te laten komen voor deze tegemoetkoming. Maar voorlopig kan ik dus niets doen vrees ik ?

  1. Goedemiddag Aline,

   Ik denk dat ik zeer goed nieuws heb voor jou. Er zijn gisteren namelijk SBI-codes toegevoegd en ik zag dat jouw code 85519 hier ook bij stond. 🙂 Zie ook deze link en klik dan onderaan op Download TOGS uitbreiding 07-04-2020.

   https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/tegemoetkoming-2e-uitbreiding-voor-extra-sbi-codes

   Vanaf 15 april kun je in aanmerking komen voor deze verruimde tegemoetkoming!!

   Check dit even snel van jouw kant en dan zie ik graag weer je reactie tegemoet!!

   Groeten,

   Wubbo

 4. Het is aangepast, als je vestigingsadres je huisadres is maar je hebt wel een aparte ingang kan je de aanvraag voor 4.000 euro toch doen met foto als bewijsmateriaal. Aanvraag net gedaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *