5 stappen om ook als (startende) ondernemer een goede hypotheek te krijgen

Voor ondernemers is het doorgaans lastiger een hypotheek te krijgen dan voor iemand in loondienst. Laat staan een goede hypotheek! Gelukkig is het niet onmogelijk weet ik uit eigen ervaring. Om andere ondernemers te helpen, heb ik mijn ervaringen op een rijtje gezet. In onderstaande vijf stappen, lees je hoe jij ook een hypotheek rond krijgt.

1. Kies een bank of hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in ondernemershypotheken

Een goed begin, is het halve werk. Want dit is meteen de belangrijkste tip voor een vliegende start. Ik kan dit aan de hand van mijn eigen situatie illustreren. Zoals de meesten onder jullie weten, is AdminXper een eenmanszaak. Mijn jaarcijfers zagen er grofweg als volgt uit:

2013: € 7.000

2014: € 21.000

2015: € 53.000

Bovenstaande bedragen zijn overigens het resultaat van de desbetreffende jaren. Oftewel: de omzet minus de kosten. Dit is dus nog voor eventuele aftrekposten. Zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, etc. Haal dit dus niet in de war met het bedrag van winst uit onderneming of belastbare winst. Dat bedrag ligt namelijk een stuk lager.

Het resultaat van een ondernemer is voor de bank het belangrijkste cijfer om je hypotheek te berekenen. Vaak kun je tussen de 4 tot 4,5 keer lenen wat je aan resultaat hebt. Een goed laatste jaarresultaat is echter niet genoeg. De bank kijkt standaard naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. In dit geval is dat een bedrag van slechts € 27.000. Vermenigvuldig dit met 4,5 en je komt op een maximaal hypotheekbedrag van € 121.500 uit. Dit was in mijn geval te weinig voor het huis wat ik op het oog had. Met dit bedrag zou ik een appartement kunnen kopen, maar een tuin stond toch echt op mijn wensenlijstje.  En in de huidige huizenmarkt kom je er al helemaal niet ver mee.

Ik had een hypotheek nodig van meer dan € 200.000 en mijn toenmalige huisbank wist me in anderhalf uur te vertellen dat dit niet ging lukken. Met mijn eerste afwijzing op zak, kreeg ik daarna ook niemand meer inhoudelijk te spreken. Geen hoopgevende start! Vervolgens kwam ik bij een adviseur van de hypotheker terecht. Iemand met twintig jaar ervaring die me wist te vertellen dat dit écht niet ging lukken. Ik stond dan ook daadwerkelijk in 15 minuten weer buiten…mijn tweede afwijzing.

5 stappen om ook als (startende) ondernemer een goede hypotheek te krijgen
Wie heeft er gelijk? Wordt het een appartement of toch een huis?

Was mijn situatie nou zo slecht? Was dit echt het lot dat voor mij was weggelegd? Gelukkig gaf ik niet op en heb ik gegoogeld op ondernemershypotheken. Hier kwam een bedrijf naar voren: Pentrax. Voor het eerst sinds mijn zoektocht kreeg ik het idee dat ik met iemand sprak die kennis had van ondernemers. Zij wisten me te wijzen op andere mogelijkheden. Eindelijk iemand die me begreep! Dit schepte hoop. Ondertussen was ik tevens in gesprek gekomen met de Rabobank. Ook die toonden begrip en mogelijkheden. Ik kreeg zelfs complimenten over de stijging van het resultaat in deze jaren! Zo kan het ook. Een totaal ander gesprek, waardoor ik met een goed gevoel met deze twee partijen verder ging.

Deze laatste twee partijen (Pentrax en de Rabobank) zijn dus echt gespecialiseerd in ondernemershypotheken. Zorg dus dat je bij zo’n specialist aan tafel zit.Vraag voor je begint aan jouw persoonlijke boekhouder of belastingadviseur of deze een bank kan aanbevelen waar hij of zij goede ervaringen mee heeft. Of anders een collega ondernemer die net dit traject bewandeld heeft. Dit bespaart je mogelijk veel tijd en ongemak!

2. Snap de basics van het spel

Het bovenstaande voorbeeld laat al zien dat er dus gekeken wordt naar jouw jaarresultaat. Hoe hoger dit is, hoe beter. Dat is gelukkig nog niet alles. Pentrax kan bijvoorbeeld een bedrijfsanalyse opstellen. Op basis hiervan kunnen ze vaak tot een hoger vastgesteld inkomen komen. Op deze manier kwamen zij bij dezelfde huisbank die mij had afgewezen op een vastgesteld inkomen van € 45.000. Vermenigvuldigd met 4,5 kon ik nu dus ineens een bedrag van € 202.500 lenen. Voldoende voor het huis wat ik wilde! Binnen niet al te lange tijd had ik daadwerkelijk deze offerte in mijn bezit.

Hiermee ben ik ook het gesprek aangegaan met de Rabobank. Daar heb je enerzijds de adviseur die jou helpt met de hypotheekaanvraag en anderzijds een specialist die je bedrijf nader bekijkt. Op basis hiervan en externe branchefactoren, komen zij ook tot een vastgesteld inkomen. In mijn geval hadden ze het inkomen vastgesteld op mijn laatstverdiende resultaat van € 53.000 en zo kon ik een totaal bedrag van € 238.500 lenen. Bijna een verdubbeling van het hypotheekbedrag wat ik in eerste instantie kon lenen!!!
Samengevat gaat het erom dat je:

1) Goede en betrouwbare cijfers laat zien

2) Met de juiste partij om tafel zit die verder kijken dan puur de cijfers van de afgelopen drie jaar

3) Tot een hoger vastgesteld inkomen komt dan de afgelopen drie jaren gedeeld door drie

3. Betrek je boekhouder/belastingadviseur in dit traject

Dit klinkt misschien als spreken voor eigen parochie, maar de bank houdt ervan als de juiste stukken worden aangeleverd en vragen op de juiste manier beantwoord worden.

Zo had ik onlangs met een architect niet alleen alle cijfers aangeleverd van de afgelopen jaren, maar ook de definitieve halfjaarcijfers van 2017 en de prognose van 2017. Deze laatste netjes voorzien van een balans en winst-en-verliesrekening. In dit geval liet het eerst halfjaar een heel mooi resultaat zien, wat we behoudend hebben doorgetrokken naar de rest van het jaar. Zo kwamen we dus op een goed resultaat voor 2017, wat een stuk hoger was dan 2016. Op dit resultaat is uiteindelijk het inkomen vastgesteld. Daarmee had de architect nu ook de financiële middelen om zijn droomhuis te verwezenlijken! 🙂

4. Richt je pijlen niet op één bank

Ga altijd met meerdere partijen in gesprek. Ook wanneer je een supergoed gevoel bij een bank hebt. Het blijven instellingen met meerder afdelingen en verschillende mensen die de hypotheekaanvraag moeten goedkeuren. Daarnaast schep je voor jezelf onderhandelingsmogelijkheden als je met meerdere partijen in gesprek gaat. Uiteindelijk kun je hierdoor misschien weer net wat betere condities bedingen. Dit kan bijvoorbeeld de rente zijn maar misschien ook wel extra aflossingsmogelijkheden en dergelijke.

In mijn geval heb ik voor de Rabobank gekozen. Ondanks de net iets betere rentecondities ten opzichte van de ABN AMRO. De reden hiervoor was de flexibelere hypotheek bij de Rabobank (zo kon ik bijvoorbeeld 20 % aflossen) en het goede persoonlijke contact. Daarbij kreeg ik het gevoel dat mijn contactpersoon er daadwerkelijk was om mijn belangen te behartigen. En echt haar best zou doen wanneer zich problemen zouden voordoen.

Daarnaast heb ik mijn contact met Pentrax ook als zeer waardevol ervaren. Het grote voordeel van Pentrax is dat zij als een onafhankelijk adviseur zijn gespecialiseerd in ondernemershypotheken. Zij kennen de markt goed en kunnen dus ook echt winkelen tussen de verschillend aanbieders. Tevens kunnen zij door hun bedrijfsanalyse van jouw bedrijf vaak een aanzienlijk hoger hypotheekbedrag voor elkaar krijgen dan als je dit zonder hun hulp zou doen.

Uiteraard kun je ook direct van mij de contactpersonen krijgen die mij goed geholpen hebben. Stuur me in dat geval even een e-mailtje of bel me even.

5. Blijf zelf aan het stuur voor een goede afloop van het proces

Uiteindelijk heb je niet alleen te maken met de bank, maar ook met de notaris, je boekhouder of belastingadviseur, een koper van je oude huis en bijvoorbeeld een ex-partner. Dit zijn toch al vijf partijen die ieder voor zich het traject kunnen dwarsbomen. Dit hoeft echt niet altijd bewust te zijn, maar simpelweg door de complexiteit van de situatie, een ontbrekend stuk, miscommunicatie, etcetera.

Zie de aankoop van een huis dan ook echt als een project en plan het zo in. Maak helder wat de deadlines zijn, wie wat moet aanleveren, enzovoort. Hier staat dan wel tegenover, dat dit resulteert in betere hypotheekcondities. Aangezien het waarschijnlijk de duurste aanschaf is die je in je leven doet, kan dit je veel geld besparen. Investeer deze tijd er daarom in en probeer het er niet even snel naast te doen.

Concluderend

Als je deze vijf stappen volgt, zijn er zeker mogelijkheden voor ondernemers om ook een goede hypotheek te krijgen. Doe hier dus je voordeel mee!

Dank voor het lezen! Ik zou het zeer waarderen als je onder het blog ook je commentaar, ervaringen en vragen achterlaat. Andere lezers hebben hier ook voordeel van! Daarnaast kun je gratis een half uur (skype) support aanvragen als je dieper op jouw hypotheeksituatie in wilt gaan of als je gewoon even wilt kennismaken.

Wubbo Staal

Wubbo Staal

Helpt ondernemers met hun financiële en fiscale zaken

97 reacties

  1. Hi Remco,

   Allereerst dank voor je reactie. Dit is heel fijn want zo komt het blog ook echt tot leven! Mijn dank dus!

   Pentrax is een tussenpersoon en gespecialiseerd in ondernemershypotheken. Hun grote toegevoegde waarde zit onder andere in de bedrijfsanalyse. Zo werd zonder hun hulp mijn eigen hypotheek aanvraag bij mijn huisbank simpel weg niet in behandeling genomen. Hier wilde ze blijkbaar helemaal geen tijd in stoppen. Met de hulp van Pentrax (die ook direct contact heeft met de juiste afdeling binnen een grootbank) werd mijn aanvraag niet alleen wel in behandeling genomen. Daarnaast resulteerde dit ook in een hypotheekbedrag wat groot genoeg was voor het huis van mijn wensen!!

   Dus inderdaad een tussenpersoon tussen ondernemer en bank. En in mijn optiek een zeer waardevolle! Heb ik je vraag zo goed beantwoord?

   Groeten, Wubbo

 1. Hé Wubbo,

  Wij staan ook op het punt om een nieuw huis aan te kopen en jou blog geeft ons een goede kijk op welk traject wij moeten volgen! Dankjewel!!

  1. Graag gedaan, het kan haast niet anders dan dat deze tips je veel tijd en frustraties gaan besparen. Fijn dat deze blog je hiermee helpt want daar doen we het voor.

   Veel succes en hopelijk zit je straks snel in je nieuwe huis!! Mocht je tussendoor even willen sparren dan zie ik je telefoontje tegemoet!

  1. Dank voor je commentaar. Dit waardeer ik zeer. Inderdaad hebben we samen met jou al zo’n traject achter de rug en fijn dat je dit ook met de anderen wilt delen.

   Jouw casus was een mooie situatie waarin je bedrijf in de lift zat en in dit geval de Rabobank ook (weer) bereid was mee te denken. Hierdoor kunnen jullie nu ook je woonwensen realiseren!

   Nogmaals dank voor het delen!!

 2. Beste Wubbo,

  Inspirerend om jouw verhaal te lezen. Geeft weer een extra aanmoediging én bevestiging om verder te kijken dan alleen de cijfers en vooral te luisteren naar het verhaal erachter.

  Groet, Marten

  1. Dat klopt helemaal. Mijn toenmalige huisbank wist me in anderhalf uur tijd te vertellen dat ze me niet konden helpen. Dit verbaasde me want ik had namelijk wel een goed lopend bedrijf…

   Via een omweg (met behulp van Pentrax) was het me alsnog gelukt bij deze bank. Maar aangezien ik toen ook al contact had met de Rabobank (en dit wel op een normale en plezierige manier ging) heb ik dus per saldo voor een hypotheek bij de Rabobank gekozen.

   Bij jullie werd gelukkig wel geluisterd naar het verhaal achter de cijfers en hier ben ik nog steeds dankbaar voor!

  1. Hallo Ruben,

   Dank je wel. En het gaat inderdaad meer dan alleen om de cijfers! Sommige banken / hypotheekverstrekkers zouden hier nog zeker stappen in kunnen zetten.

   Dank voor je reactie!

   Wubbo

 3. Bedankt voor het delen van de tips om een hypotheek als ondernemer te kunnen afsluiten. Binnenkort heb ik ook een gesprek met een notaris over de mogelijkheden. Ik ga mijn vragen noteren. Hopelijk krijg ik meer duidelijkheid over de mogelijkheden.

 4. Жак Лакан (1901–1981) – французский
  психоаналитик, способствовавший распространению психоаналитических идей во Франции.
  В 50-е годы организовал семинар по психоанализу,
  который посещали не только врачи, но и философы
  и искусствоведы. Выступал против американизации психоанализа, критически относился ко
  многим реформаторам психоаналитического учения Фрейда о
  человеке, неврозах и технике их
  лечения. Высказал идею о «стадии зеркала» в развитии ребенка, который в возрасте 6-18 месяцев начинает соотносить
  себя со своим зеркальным отображением.
  Рассматривая психоанализ в качестве процедуры вербализации бессознательного, выдвинул положения, согласно
  которым бессознательное структурировано как язык, является речью Другого, а желание человека есть не что иное,
  как желание Другого. Исходил из
  тройственного деления структуры субъекта на реальное (нечто чуждое,
  потустороннее для субъекта, имеющее своим аналогом фрейдовское
  Оно), воображаемое (являющееся аналогом фрейдовского Я) и символическое (отождествляемое
  с социальным и культурным контекстом,
  в рамках которого происходит развитие индивида и
  становление его субъектом в подлинном смысле этого
  слова). Символическое соотносилось с языком, а проблема понимания субъекта –
  с сопряжением символического и воображаемого при конструировании реального.
  Эти концептуальные разработки были положены
  им в основу нового направления, получившего название структурного психоанализа, в соответствии с которым аналитический опыт имеет место не в двойственном (психоаналитик – пациент), а в тройственном отношении, где
  речь и язык являются отправной точкой для понимания субъекта
  и лечения невротика. спиральная динамика развития компании

 5. 25 celebrex mg order vioxx : [url=https://mexicanpharmacyhq.pro/#]Lisinopril usa[/url] is effexor available in the philippines [url=https://mexicanpharmacyhq.pro/]https://mexicanpharmacyhq.pro[/url]

 6. valtrex buy on line in us : [url=https://mexicanpharmacyhq.pro/#]proscar 5mg without prescription[/url] buy clomid and nolvadex [url=https://mexicanpharmacyhq.pro/]https://mexicanpharmacyhq.pro[/url]

 7. buy etodolac on line : [url=https://mexicanpharmacyhq.pro/#]seroquel without prescription[/url] order cephalexin for dogs online [url=https://mexicanpharmacyhq.pro/]https://mexicanpharmacyhq.pro[/url]

 8. augmentin 875 mg tablet online : [url=https://erectiledysfunctionpills-247.top/#]tadacip 20 mg usa[/url] paxil online pharmacy [url=https://erectiledysfunctionpills-247.top/]https://erectiledysfunctionpills-247.top[/url]

 9. how to buy voltaren emulgel 50gm : [url=https://erectiledysfunctionpills-247.top/#]prilosec 40 mg price[/url] motrin 600 mg side effects [url=https://erectiledysfunctionpills-247.top/]https://erectiledysfunctionpills-247.top[/url]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *