Groot is niet automatisch goed

Van eind 2004 tot en met eind 2007 heb ik als financial controller gewerkt bij een investeringsmaatschappij die in die tijd 19 groepsmaatschappijen had, gevestigd in Nederland, Slovenië, Luxemburg, Zwitserland, Curaçao en Gibraltar.

Als onderdeel van mijn taak verzorgde ik de boekhouding van de groepsmaatschappijen, maar daarnaast ook de consolidatie – het samenvoegen van alle groepscijfers tot één geheel – en alle jaarstukken. Aan het hoofd van de groep stond één bv die geaudit werd door een van de big 4 accountantskantoren (PwC, E&Y, KPMG en Deloitte).

Omvangrijke groepsmaatschappijen
Over het algemeen heb ik een goede relatie onderhouden met deze kantoren, maar deze keer ging het echt mis. Wat was er aan de hand? De consolidatie was erg ingewikkeld. In Slovenië waren omvangrijke groepsmaatschappijen die totaal andere waarderingsgrondslagen hadden dan die in Nederland. Het aandelenbelang in deze beursgenoteerde groepsmaatschappijen fluctueerde en er was geen sprake van een 100% aandelenbelang. Daarnaast werden er belangen verkocht binnen de groep, die geconsolideerd weer uit de cijfers gehaald moesten worden.

Ingewikkelde situatie
De manager van het grote accountantskantoor vertrok naar Amerika en er kwam een vervanger die nieuw was en een onervaren team invloog. Redelijkerwijs moet gezegd worden dat ook aan de kant van de investeringsmaatschappij het nodige verbeterd kon worden.
Al met al een zeer interessante omgeving voor mij om in te werken en de zaken eens goed uit te zoeken. Dit was ook echt nodig. Wat bleek? Het accountantskantoor kreeg de cijfers niet kloppend. Er was een gat van € 790.000, dat zij in de cijfers hadden weggepoetst zonder het toe te willen geven. Simpel gezegd: ze hebben zich op de borst geslagen dat ze een ingewikkelde situatie helemaal hadden opgelost, à raison van ruim € 330.000, maar dit bleek niet waar te zijn. Erger nog, ze hadden ons niet geïnformeerd, terwijl het de rol van een accountant is om cijfers te controleren, niet om ze te verbloemen!

Ander accountantskantoor
Toen ik hierachter kwam, zijn we het gesprek aangegaan en in plaats van het ruiterlijk toe te geven, bleven ze op het punt staan dat hun niets te verwijten was. En er viel al helemaal niet te praten over de hoogte van hun facturen…
Al met al heb ik veel geleerd van deze situatie. Het verschil heb ik op een goede manier kunnen oplossen en we zijn overgestapt naar een ander accountantskantoor. Dit nieuwe team heeft het hele werk kunnen doen voor € 83.000, in plaats van € 330.000.

Belangrijke zaken
Moraal van het verhaal? Allereerst: blijf kritisch en zorg er altijd voor dat je aan het stuur blijft. Belangrijke zaken, zoals financiën, mag je wel uitbesteden, maar moet je nooit uit handen geven. Ten tweede: staar je niet blind op de naam van een kantoor. Groter is niet altijd beter!

Hoewel bij de samenstelling van deze blog de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard over onvolledigheden of onjuistheden. Deze blog heeft slechts een informatief karakter en aan de hand van de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Voor toepassing in individuele gevallen raden we je aan contact met ons op te nemen.
Wubbo Staal

Wubbo Staal

Helpt ondernemers met hun financiële en fiscale zaken