Kan jij ook geld terugkrijgen van de belastingdienst via middeling?

Kan jij ook geld terugkrijgen van de belastingdienst via middeling?

Of dit mogelijk is laat ik je zien aan de hand van een voorbeeld van Merlijn die middeling toepast.

Voorbeeld Merlijn

Merlijn is twee jaar geleden begonnen met zijn eigen zaak. Daarvoor werkte hij in loondienst. Als project manager verdiende hij in 2012 € 85.000. In zijn eerste jaar als zelfstandige had hij een belastbaar resultaat van € 20.000 en in 2014 lag dit resultaat al op € 45.000. In 2012 heeft hij veel belasting betaald. Hij viel dit jaar voor een gedeelte in de hoogste schaal van 52 % (voor 2015 is dit boven de € 57.585) terwijl dit in de overige jaren niet het geval was.

Het middelingsverzoek

Via een middelingsverzoek kan hij nu geld terugkrijgen van de belastingdienst. De middelingsregeling zorgt er namelijk voor dat er een gelijke belastingdruk komt over de jaren waarvoor dit wordt aangevraagd. Effectief zorgt deze regeling ervoor dat er een correctie gemaakt wordt zodat er elk jaar hetzelfde belastbaar inkomen wordt aangegeven. In dit geval € 50.000 per jaar. Dit is namelijk de inkomsten die hij gemiddeld per jaar had verdiend. Hoe dit uitwerkt kun je zien aan de hand van onderstaande grafiek.

Berekening Middelingsregeling

Aangezien Merlijn nu in geen enkel jaar in de 52 %-schijf valt betekent dit dus een teruggave en wel van € 2.310. Hij kan dus simpel gezegd nog een bedrag van € 2.310 terug krijgen van de belastingdienst!

Heb jij ook wisselende inkomsten gehad in drie aaneengesloten jaren?

Bijvoorbeeld omdat je je eigen bedrijf had gestart, of dat je last had van de crisis, of dat je een tijd werkzoekend bent geweest. Dan kan jij waarschijnlijk ook geld terugkrijgen.

Hoe weet je of je geld kan terugkrijgen?

– Kijk je (definitieve) aangifte inkomstenbelasting over de verschillende jaren na en kijk dan naar het belastbaar inkomen uit werk en woning.
– Zijn er grote verschillen zoals in het voorbeeld hierboven geschetst? Let hierbij met name op of er ook bedragen boven en onder de € 57.000 zijn. Dit is namelijk het (afgeronde) omkeerpunt van de 52 % schaal. Hierboven betaal je 52 % belasting en hieronder 42 %.
– Zo ja, vraag je boekhouder, belastingadviseur of mijzelf 🙂 om deze de berekening in detail te maken en vervolgens het verzoek in te dienen bij de belastingdienst.

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je dit werk zelf doen kijk dan goed wat er over middeling op de website van de belastingdienst vermeld staat. Zoek dan op “middeling sterk wisselende inkomsten” of klik hier. Het is misschien even puzzelen maar het kan zeer de moeite waard zijn!

Gratis half uur skype supportAls je er niet uitkomt dan kun je mij altijd contacten voor een gratis (skype) gesprek van een half uur.

 

 

Heb je hier iets aan gehad of heb je hier nog vragen over? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Hoewel bij de samenstelling van deze blog de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard over onvolledigheden of onjuistheden. Deze blog heeft slechts een informatief karakter en aan de hand van de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Voor toepassing in individuele gevallen raden we je aan contact met ons op te nemen.
Wubbo Staal

Wubbo Staal

Helpt ondernemers met hun financiële en fiscale zaken

Eén reactie

  1. Handig om te weten hoe ik kan onderzoeken of ik geld terug kan krijgen van de belastingdienst. Ik ga mijn bedragen van voorgaande jaren nakijken. Hopelijk krijg ik zo ook een beter inzicht in mijn loonadministratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *